Saç hastalıkları deyince akla ilk gelenlerden biri Seboreik Dermatit (egzama)olur. Birçok insanın muzdarip olduğu bu saç derisi hastalığı nedir ve belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? sizler için derledik.
Seboreik Dermatit sorunu olan kişilerde en sık görülen belirtiler kafa derisinde kızarıklık ve pullanmadır. Tabi sadece kafa derisiyle sınırlı değildir görülme alanları. Kaşlar, kulakların etrafı, burun çevresi ve göğüs bölgelerinde ansızın belirebilmektedir. Bahsettiğimiz kızarıklık ve pullanmanın yanı sıra yanma, kaşıntı, ve bulunduğu bölgede soyulma meydana gelebilir. Hastalık bulaşıcı değildir.
Egzama’ya Neden olan Etkenler
Bu hastalığı yaşayan kişilerin hayat standartların düştüğü gözlenmiştir. Peki Seboreik Dermatit, niçin oluşur yani sebepleri nelerdir?
- Bu konuda birçok neden sayılabilir.
- Cildinizin yağlı olması,
- Aşırı sıcak banyo
- Kimyasal madde içeren ürünlerin kullanımı,
- Kuru hava,
- Terleme
- Stres,
- Düzensiz ve yetersiz beslenme,
- Alkol kullanımı
- Ani hava değişimleri
en bilinen maddelerden birkaçı. Saydığımız maddelerden hiçbirini taşımayan fakat bu hastalığa yakalanmış insanlar görmekte mümkün. Aniden çıkabilen bu hastalık, yıllarca sürebilir veya tedavi edilemeyebilir. Doğru yöntemlerle tedavi olan kişilerin eski sağlığına kavuştuğu görülebilmekte. Fakat ne yaparsa yapsın, bitkisel, kimyasal türlü türlü seçeneklere başvuran, hiçbir şekilde bu sorundan kurtulamayan insanlarında olduğu acı bir gerçek.
Egzama’nın Tedavi Yolları
Yukarıda saydığımız belirtilerden bir tanesi bile sizde varsa hemen doktora görünmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Dermatoloji bölümü gerekli tetkikleri yaparak, sizleri bilgilendirecektir. Peki bu zorlu, sıkıntılı hastalığın tedavi yöntemleri nelerdir?
Doğal olarak birçok bitkinin cilde faydalı olduğu söylenmektedir. Bazıları bilimsel olarak ispatlanmıştır. Seboreik Dermatit konusunda da bazı bitkilerin sabunlarının kullanımı fayda sağlayabilir. Defne sabunu saç sorunlarında anadolu halkının tercih ettiği doğal ilaçlardan biridir. içeriğindeki doğal mineraller ile saç derisindeki kızarıklıklara iyi geldiği görülmüştür. ardıç katranı sabununun da egzama’ya iyi geldiği söylenmekte. Ciltteki birçok hastalığa iyi geldiği görülen Elma sirkesi, içerisinde bulunan yararlı vitaminler sayesinde bakterilerle mücadele konusunda güçlü bir seçenek. Hindistan cevizi yağı, aloe vera da en bilinen doğal tedavi yollarından.
Bu sorunu yaşayan kişilerin doğal yolları tercih etmeden önce doktora danışmaları gerekir. Doğada bulunan birçok bitkinin yanlış kullanıldığında ciddi yan etkilere sebep olduğu biliniyor.
Egzama’dan Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler
- Kozmetik ürünleri kullanırken dikkat edin. Cildinize uygun olanı seçin.
- Aşırı sıcak su ile banyo yapmayın. Kimyasal madde içeren şampuanları saçınızda çok bekletmeyin.
- Bilindiği gibi Stres egzamayı tetikleyen etkenlerden biri. olabildiğince stresten uzak durun.
- Soğuktan korunun.
- Elleriniz için sık sık nemlendirici kullanın.
Aynı hastalık bende de var. Çok zor. Bazen azalıyor, bazen artıyor